Elhunyt Angelika anya

Életének 92 évében vasárnap elhunyt Angelika anya, az EWTN, vagyis az Örök Ige Televízió Hálózat alapítója. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk Angelika anyának 2001-ben agyvérzése volt, majd tavaly novemberben arról értesítették a sajtót, hogy szondán keresztül táplálják. Az Ohio megyei születésű Angelika anya 1981. augusztus 15-én indította el az EWTN katolikus televíziót. Kétkedve fogadták kezdeményezését, mivel azt gondolták, hogy csekély kereslet van a katolikus tévézésre. Jelenleg a műsorait naponta 24 órában sugárzó televízió 144 ország több mint 230 millió otthonába jut el kábelen és más technológián keresztül.


Az Örök Ige Televíziós Hálózatot 1981-ben hozta létre a kolostor garázsában

Rita Rizzo, a későbbi Angelica nővér 1923-ban született Ohio államban. 1944-ben lépett be a ferences örökimádó nővérek rendjébe Clevelandben. 1961-ben Alabamában megalapította az Angyalos Miasszonyunk kolostort és elkezdett hitoktatást végezni, plébániai előadásokat tartani, majd ezekről kazettasorozatokat készíteni néhány évvel később. Ez vezetett el első rádióprogramjához 1971-ben, amit pedig a televíziós munka és az Örök Ige Televíziós Hálózat megalapítása követett 1981-ben. Ez a televíziós hálózat ott is sikeresnek bizonyult, ahol más vállalkozások elbuktak, bár sokkal jobban finanszírozottak voltak. Angelica nővér 2000-ben mondott le az EWTN vezetéséről és a következő évben agyvérzést kapott, amelyből sosem épült fel és elvesztette beszédkészségét. Az utóbbi néhány hónapban szondán keresztül táplálták.

A Time magazin a legbefolyásosabb amerikai katolikus nőként tartotta számon

„Örök életre szenderülésével Angelica nővér az életszentség és az új evangelizáció iránti elkötelezettség örökségét hagyja maga után, amely mindannyiunknak ösztönzést ad” – nyilatkozta Carl Anderson, a Kolumbusz Lovagok főlovagja a CNA hírügynökségnek, amely az EWTN tulajdonában van. „Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy megismerhettem és segíthettem Angelica nővér munkáját a televíziós hálózat korai időszakában. Az évek során ez a kapcsolat erősödött és ma már a Kolumbusz Lovagok és az EWTN rendszeres partnerkapcsolatot vállal fontos projektekben.” A Time magazin a legbefolyásosabb amerikai katolikus nőként tartotta számon. Temetési szertartására április 1-jén kerül sor az általa, isteni sugallatra 1995-ben épített alabamai kolostor Legszentebb Oltáriszentség kegyhelyén.