EWTN Global Catholic Network

Angelica anya, (Mária Angelica Annunciáta nővér) született Rita Antoinette Rizzo (Canton, Ohio, 1923. április 20.) olasz származású amerikai klarissza apáca. 1944-ben lépett be a klarisszákhoz. 1981-ben alapította az Örök Ige Televíziós Hálózatot (Eternal Word Television Network – EWTN), a legnépszerűbb amerikai és nemzetközi katolikus tévécsatornát, melyet ma 144 országban közel 300 millióan néznek. 1995-ben látomásokban többször látta a gyermek Jézust. 2001-ben agyvérzést kapott, majd részben lebénult, 2016. márc. 27-én húsvétvasárnap hunyt el.

 

Az 1960-as években Angelica anya, beteljesítette Istennek tett fogadalmát, és kolostort alapított az Egyesült Államok többségében nem katolikusok lakta déli részén. Az Alabama állambeli Mobile megye püspöke, akinek fennhatósága alá Irondale, Birmingham külvárosa is tartozott, meghívta őt egyházmegyéjébe, hogy valóra váltsa ígéretét. Miután Angelica anya és nővérei beköltöztek új otthonukba, evangelizációs tervének következő lépéseként kis füzeteket kezdett írni különféle vallásos témákban. Mivel a füzetek népszerűsége gyorsan növekedett, a kolostor vásárolt egy nyomdaképet, amivel a kiadványokat a továbbiakban nyomtatták, majd elterjesztették az egész világon. Ezzel árhuzamosan Angelica anya egyre több felkérést kapott előadások megtartására. Elhangzott beszédeit egy helyi televízióadó rögzítette. Mivel az Anya azt szerette volna, hogy üzenete minél szélesebb közönséghez jusson el, felmerült benne egy katolikus televízió alapításának ötlete.

Minden egy kicsi TV stúdióból indult, amelyet hat nővér alakított ki kolostoruk garázsában, a televíziózáshoz szükséges technikai követelmények igen csekély ismeretében. Napjainkra az EWTN a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel rendelkezik, és működését teljes egészében magánszemélyek, és kisebb csoportok pénzügyi felajánlásai tesznek lehetővé.

Az EWTN kizárólag nézőinek és rádióhallgatóinak adományaiból tartja fenn magát, nem sugároz reklámokat, és a társult csatornáktól semmiféle tagdíjakat nem szed.

Angelica anya a televíziós hálózatot kizárólag az Isteni Gondviselés gondjaira bízta, és ez az irányelv máig változatlan maradt.

1981. augusztusi indulása óta az EWTN a világ legnagyobb vallásos médiahálózatává nőtte ki magát. Tevékenysége tizenegy televíziós csatornát, több rádióadót, népszerű katolikus weboldalakat, hírgyártást, valamint katolikus tartalmak népszerűsítését foglalja magában.

Az EWTN-t egy ügyvezetői csoport irányítja, melynek tagjai visszavonulása előtt évekig Angelica anya mellett dolgoztak. Ezeket a férfiakat és nőket személyesen Angelica anya választotta ki arra, hogy tovább vigyék a médiahálózat küldetését, és irányítsák napi munkáját. Az EWTN független tagja a SIGNIS-nek, azaz a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetségének, amelyet a Szentszék hivatalosan is elismer. Több püspök is tagja a televízió igazgatótanácsának, és számos bíboros, érsek és püspök szerepel rendszeresen műsoraiban. Az EWTN programja mindig hűségesen követi a katolikus egyház tanítását. Nincs más célja, mint lelkesen hirdetni az evangéliumot és válaszolni a Szentatya új evangelizációról szóló felhívására.

A csatorna műsorok széles választékát kínálja az egész család, vagyis a katolikusok minden nemzedéke számára. Az EWTN 75%-ban saját gyártású programokat sugároz, a fennmaradó műsorokat pedig, úgy, mint dokumentumfilmek, játékfilmek, koncertek, a hálózattal együttműködő producerek gyártják világszerte. Az EWTN Európában is jelen van az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban, Svédországban, Skandináviában, és Ukrajnában.

Magyarországon a BonumTV-vel való együttműködése által van jelen az EWTN, de 2018-tól önálló televíziós csatornaként is meg fog jelenni, mint a Katolikus Egyház televíziója, továbbra is szoros együttműködésben a BonumTV-vel.