EWTN Magyarország

Küldetés és történet

Az Örök Ige Televíziós Hálózat (EWTN) célja, hogy elősegítse az igazság terjedését, ahogyan azt a Katolikus Egyház Tanítóhivatala is megfogalmazza. Az Örök Ige Televíziós Hálózat küldetése az, hogy szolgálja az Egyház ortodox hitének és tanításának elterjedését a mindenkori pápa útmutatása szerint. Az 1960-as években Angelica anya, egy klauzúrás klarissza nővér, beteljesítette Istennek tett fogadalmát, és kolostort alapított az Egyesült Államok többségében nem katolikusok lakta déli részén. Az Alabama állambeli Mobile megye püspöke, akinek fennhatósága alá Irondale, Birmingham külvárosa is tartozott, meghívta őt egyházmegyéjébe, hogy valóra váltsa ígéretét. Miután Angelica anya és nővérei beköltöztek új otthonukba, evangelizációs tervének következő lépéseként kis füzeteket kezdett írni különféle vallásos témákban. Ahogy a rövid írások népszerűsége egyre növekedett, a kolostor vásárolt egy kis nyomdaképet, amivel a füzeteket a továbbiakban nyomtatták, majd elterjesztették az egész világon. A füzetek népszerűsége oda vezetett, hogy Angelica anya egyre több felkérést kapott előadások tartására. Elhangzott beszédeit egy helyi televízióadó rögzítette. Mivel az Anya azt szerette volna, hogy üzenete minél szélesebb közönséghez jusson el, megszületett egy katolikus televízió ötlete. Minden egy kicsi TV stúdió egyszerűségéből indult, amelyet hat nővér alakított ki a kolostorban, a televíziózáshoz szükséges technikai követelmények igen csekély ismeretében. Napjainkra az EWTN a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel rendelkezik, és működését teljes egészében magánszemélyek, és kisebb csoportok pénzügyi felajánlásai, adományai tesznek lehetővé. 1981. augusztusi indulása óta az EWTN a világ legnagyobb vallásos médiahálózatává nőtte ki magát. Az EWTN szerény alapokról indulva napjainkra a világ legnagyobb katolikus médiahálózatává vált, mely tizenegy televíziós csatornát, több rádióadót, népszerű katolikus weboldalakat, hírgyártást és katolikus tartalmak népszerűsítését foglalja magában.

Felépítés és működés

Az EWTN egy független közhasznú társaság, melynek székhelye az Egyesült Államokbeli Alabamában található. Igazgatók irányítják, de nincsenek részvényesei vagy tulajdonosai. Az EWTN-t egy ügyvezetői csoport irányítja, melynek tagjai visszavonulása előtt évekig Angelica anya mellett dolgoztak. Ezeket a férfiakat és nőket személyesen Angelica anya választotta ki arra, hogy tovább vigyék a médiahálózat küldetését, és irányítsák napi munkáját. Napjainkban az EWTN több, mint 300 alkalmazottal rendelkezik. Az EWTN független tagja a SIGNIS-nek, azaz a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetségének, amelyet a Szentszék hivatalosan is elismer, mivel a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsának küldötte felügyelőbizottsági tagként segíti munkáját. Az EWTN egyik korábbi igazgatója a SIGNIS Nemzetközi Szervezet elnöke, a hét regionális csoport egyikének vezetője volt. Az EWTN kiváló munkakapcsolatot ápol a Vatikáni Televízióval, amelynek keretében rendszeresen közvetíti a pápai eseményeket szerte a világon. 2009-ben, Angelica anyát, az EWTN alapítóját, valamint Deacon Bill Steltemeiert, az EWTN igazgatótanácsának egykori elnökét az Egyháznak tett kiváló szolgálatáért XVI. Benedek pápa Pro Ecclesia et Pontifice érdemkereszttel tüntette ki. Ez a világiak számára adományozható legmagasabb kitüntetés az Egyház szolgálatában. Több püspök is tagja az EWTN igazgatótanácsának, és számos amerikai, vagy a világ más országaiból származó bíboros, érsek és püspök szerepel rendszeresen az EWTN műsoraiban. Az EWTN műsoraiban mindig hűségesen követi a Katolikus Egyház tanítását. Nincs más programja, mint lelkesen hirdetni az evangéliumot és válaszolni a Szentatya új evangelizációról szóló felhívására.

Pénzügyek és anyagi támogatás

Az EWTN kizárólag nézőinek és hallgatóinak adományaiból tartja fenn magát. Az EWTN nem sugároz reklámokat, és a társult csatornáktól semmiféle tagdíjakat nem szed. Angelica anya a televíziós hálózatot kizárólag az Isteni Gondviselés gondjaira bízta, és ez az irányelv máig változatlan maradt.

Az EWTN Médiahálózata

Az EWTN több televíziós csatornával és rádióadóval rendelkezik, amelyek mindegyike 24 órás műsort sugároz, valamint weboldal-hálózatot tart fenn.

Televízió

Az EWTN tizenegy televíziós hálózatot működtet világszerte, melyek műsorrendje a helyi időzónák szerint épül fel, és programja a helyi műsorigényeket is kielégíti. A televíziós hálózat tagjai több nyelven, napi 24 órában sugároznak a hét minden napján. Az EWTN közel 300 millió háztartásban van jelen, több, mint 145 országban és régióban, 5 nyelvű adással. Európában jelenleg Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Svédországban és Ukrajnában van jelen önálló csatornával. Magyarországon és Lengyelországban 2018. őszétől elérhető.

Rádió

A tizenegy televízió mellett angol és spanyol nyelvű rádióműsort is sugároz, további százmilliókhoz jutva el az egész világon.

Újság

Az 1927-ben alapított National Catholic Register (NCR, Nemzeti Katolikus Regiszter) a legrégebbi amerikai újság, amely 2011-ben került az EWTN tulajdonába. 2011 és 2014 között a lapot az Egyesült Államok legjobb katolikus újságjának választották. 2011 novemberében az EWTN elindította a Regiszter Rádiót, annak érdekében, hogy az újság tartalmát elérhetővé tegye a rádióhallgatók számára is.

Weboldal

Az EWTN sokszoros díjnyertes weboldala, a www.ewtn.com több millió látogatót számlál hónapról hónapra. Kilenc webes felületét több mint 90 millió ember keresi fel rendszeresen, a közösségi médiafelületeken keresztül pedig mintegy 3 billió egyénhez jut el. 2005 májusában az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára az EWTN weboldalát az internetes anyagok történeti gyűjteményei közé sorolta, a Szent II. János Pál pápa halálával és XVI. Benedek pápa megválasztásával kapcsolatos forrásanyagok hitelességéért. Sok egyéb mellett a weboldalon található egy katolikus „Kérdések és válaszok” rovat, teológusok válaszolják meg a látogatók emailben feltett kérdéseit. Az EWTN weboldalán megtalálható egyéb szolgáltatások:

 • Katolikus dokumentumok kereshető digitális könyvtára: katolikus dokumentumok egyik legnagyobb gyűjteménye ez, 39 kategóriába osztva, a Tudományos művektől kezdve a hitvédelemmel foglalkozó írásokon át egészen az ifjúsági irodalomig. A több, mint 6000 dokumentumhoz való hozzájutás igen megkönnyíti a munkát és hasznos időtöltést biztosít diákoknak, szeminaristáknak, hitoktatóknak és mindazoknak, akik fel akarják fedezni katolikus örökségünket.
 • Több ezer EWTN televízió és rádióműsor tartalma érhető el igény szerint.
 • EWTN rádió és televízió műsorok élő közvetítése
 • EWTN rádió és televízió legfrissebb műsorkínálata

Az EWTN műsorairól

A csatorna műsorok széles választékát kívánja az egész család, vagyis a katolikusok minden nemzedéke számára. Programfilozófiája a katolikus Tanítóhivatal útmutatásait követi, és a következő fő műsorkategóriákat öleli fel:

 • Napi szentmise, áhítatok
 • tanító műsorok, kerekasztal beszélgetések neves teológusok vezetésével
 • Dokumentumfilmek, játékfilmek, koncertek
 • Élő, interaktív műsorok
 • Gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló műsorok
 • Egyházi és pápai események: apostoli látogatások, ünnepi szertartások, liturgikus események, általános kihallgatások élő közvetítése a Vatikánból
 • Katolikus világhíradó, önálló hírösszefoglaló a Vatikánból, elemzések és interjúk

Az EWTN 75%-ban saját gyártású programokat sugároz, a fennmaradó műsorokat pedig, úgy, mint dokumentumfilmek, játékfilmek, koncertek, a hálózattal együttműködő producerek gyártják világszerte. A külső gyártást és magukat a műsorokat az EWTN Teológiai Bizottsága felügyeli annak érdekében, hogy mindig összhangban legyenek a katolikus egyház hivatalos tanításával. A legjelentősebb, történelmi protestáns egyházak pozitív véleménnyel vannak az EWTN hálózatról. A nézők általában véve nagyra értékelik, hogy bár az EWTN elsődlegesen a katolikus családokhoz szól, műsorai minden esetben komoly tartalommal és szilárd teológiai alapokkal rendelkeznek, mély kulturális üzenetet hordoznak és igen sokszínűek. Nem keresztény nézők levelei azt bizonyítják, hogy e nézők is elégedettek a formával, ahogyan az EWTN a katolikus hitet bemutatja, és kiemelik, hogy műsorai segítenek a Katolikus Egyház doktrínáinak megértésében. Az EWTN weboldalán szereplő hiteles és mély források, kutatási anyagok szintén pozitív fogadtatásra találtak a felhasználók körében.

Az EWTN helyzete Magyarországon

Az EWTN-nel 2017. végén aláírt átfogó licencszerződés teszi lehetővé a jeltovábbítást Magyarországon a Bonum számára. A műsorokat többségében az Alabama állambeli Birminghamben található EWTN-központ stúdióiban gyártják, azokat egy európai műholdnak továbbítják, és az európai országokban terjesztik. Magyarországon a műsorokat az EWTN Katolikus Világhálózat sugározza majd. A BonumTV az EWTN családtagja.

AZ EWTN

EWTN Global Catholic Network, in its 39th year, is the largest religious media network in the world. EWTN’s 11 global TV channels are broadcast in multiple languages 24 hours a day, seven days a week to over 400 million television households in more than 190 countries and territories. EWTN platforms also include radio services transmitted through SIRIUS/XM, iHeart Radio, and over 500 domestic and international AM & FM radio affiliates; a worldwide shortwave radio service; one of the largest Catholic websites in the U.S.; electronic and print news services, including Catholic News Agency, “The National Catholic Register” newspaper, and several global news wire services; as well as EWTN Publishing, its book publishing division.

MÉDIA

Az EWTN tartalmaival mindenhol jelen vagyunk. A legmodernebb technológiát alkalmazzuk annak érdekében, hogy tartalmainkat a lehető legtöbb platformon elérhetővé tegyük, így biztosítva mindenki számára, hogy bármikor és bárhol szabadon választhassa az EWTN Katolikus Világhálózat műsorait.