Szydlo: “Ne féljetek” – a veszélyes időkben II. János Pál pápa szavaira kell hallgatni

A mai, nagyon nehéz és veszélyes időkben a “Ne féljetek” szavakra kell hallgatni, amelyekkel II. János Pál pápa a lengyel nemzetet is bátorította – jelentette ki Beata Szydlo kormányfő hétfőn Krakkóban, a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó egyik előrendezvényén.

A lengyel kormányfő Stanislaw Dziwisz bíborossal, krakkói érsekkel együtt avatta fel azt az Irgalmasság-ligetet, amelyet a Lagiewniki városrészben felállított Isteni Irgalmasság szentély közelében létesítettek. Az örökséget jelképező 200 tiszafa ültetése előeseménye a kedden kezdődő Ifjúsági Világtalálkozónak (IVT), melynek fő témája az isteni irgalom lesz. A palántákat azokból a magokból növelték, amelyeket 2012-ben az akkori pápa, XVI. Benedek áldott meg.

Beata Szydlo beszédében Szent II. János Pál azon szavait idézte, melyeket a néhai lengyel pápa 1978-ban, megválasztása után mondott ki, a két politikai blokkra megosztott világ fenyegetéseire utalva. “Remélem, hogy a mai nagyon nehéz időben, amikor annyi különféle veszély áll fenn, amikor annyi aggasztó esemény történik, odafigyelünk a pápa ezen szavaira” – mondta.

Az ünnepségen részt vevő fiatal önkéntesekhez fordulva Szydlo bizonyosnak mondta magát abban, hogy a világtalálkozó idején “szép idő lesz”, s “nagy tanítást nyújt nekünk, mely +megváltoztatja e föld színét+”. Ez utóbbi idézettel a politikus II. János Pál első, megválasztása évében megtartott lengyelországi zarándoklata során kimondott szavaira utalt, amelyeket sokan a kommunizmus bukásának előjeleként értelmeznek.

Dziwisz bíboros felszólalásában a pápa Laudatio si kezdetű, a környezetvédelem kérdéseivel foglalkozó enciklikájára utalva elmondta: a krakkói liget ültetése is a természet iránti tisztelet jegyében történik.

A 2002-ben felállított krakkói Isteni Irgalmasság bazilika lesz az egyik helyszíne a katolikus egyházfő által meghirdetett idei Irgalmasság Szentévébe illeszkedő krakkói IVT-nek, amelyet több száz ezer fiatal részvételével tartanak meg. A szentély – melyben a 2004-ben Erdő Péter bíboros által felszentelt Magyar Kápolna is található – az irgalmasság kultuszának központja lett, mivel ennek úttörője, a 2000-ben a lengyel pápa által szentté avatott lengyel Fausztina nővér Lagiewnikiben hunyt el 1938-ben. A pápa Fausztina szentté avatásának napján kihirdette az irgalmasság vasárnapjaként évente megtartandó egyházi ünnepet is. Az ünnep a nővérnek a második világháborút megelőző misztikus látomásaiban eredezik.

A bazilika mellett az IVT alkalmából az Irgalmasság Völgye elnevezéssel szabadtéri gyóntatóövezetet is létesítettek, 50 gyóntatófülkével. A kiengesztelődés szentségét a krakkói Blonia-mező szomszédságában is kiszolgáltatják további 50 gyóntatószéknél, több világnyelven.