Az Ifjúsági Világtalálkozó „hazatér” Krakkóba – nagy várakozás előzi meg a pápa érkezését

A világ minden részén fiatalok készülődnek, hogy Szent II. János Pál földjén hamarosan találkozzanak Ferenc pápával és részesei legyenek egy nagy hitélménynek. Nagy a várakozás a helyi egyházban és a lengyel társadalomban is, amely első alkalommal látja vendégül az argentin pápát. A találkozóra július 26 és 31 között kerül sor, Ferenc pápa július 27-én, szerdán érkezik Krakkóba és 31-én, vasárnap zárja le szabadtéri szentmisével a XXXI. Ifjúsági Világtalálkozót.

Krakkó Karol Wojtyła városa

P. Andrzej Majewski SJ, a Vatikáni Rádió programigazgatója az olasz műsornak adott nyilatkozatában elmondta: az Ifjúsági Világtalálkozó, az IVT – olaszul GMG – „hazatér”. Mégpedig azért, mert Krakkó Karol Wojtyła városa, az irgalmasság városa, amelyhez kapcsolódik Szent Fausztina nővér, de más szent is, mint például Szent Albert Chmielowski. (Az albertinusok rendjének alapítója 1916-ban hunyt el Krakkóban). II. János Pál 2002-ben Krakkóban jelentette ki – utalva Szent Fausztina Naplójának szavaira is -, hogy „innen kell kiindulnia a szikrának, amely felkészíti a világot Krisztus utolsó eljövetelére”. (Az Isteni Irgalmasság bazilika felszentelésekor, 2002. VIII. 17.). II. János Pál gyakran hangsúlyozta, hogy a fiatalok „az egyház jövője”, míg Ferenc pápa „az egyház jelenének” nevezi a fiatalokat – mondta interjújában P. Majewski, majd így folytatta:

„Nekünk, lengyeleknek természetesen rendkívüli eseményről van szó. Az IVT 25 év után visszatér Lengyelországba, egy gyökeresen megváltozott Lengyelországba, amelyet sok új lehetőség és sok új probléma jellemez. (Emlékeztetünk rá, hogy 1991-ben, negyed századdal ezelőtt Częstochowa látta vendégül az Ifjúsági Világtalálkozót augusztus 14-én és 15-én. II. János Pál pápa innen érkezett augusztus 16-án Budapestre, első magyarországi apostoli látogatására, amely Szent István ünnepén, augusztus 20-án ért véget.)

Az IVT elsősorban a hit eseménye

A Vatikáni Rádió programigazgatója interjújában rámutatott a találkozó vallási dimenziójára, az IVT mindenekelőtt a hit eseménye. Ezt a fiatalok is jól tudják. II. János Pál soha nem törekedett arra, hogy úgymond „megvásárolja” a fiatalokat. Mindig arra buzdította őket, hogy haladjanak az árral szemben. Éppen Lengyelországban gyakran ismételte, hogy „legyetek igényesek magatokkal szemben, még akkor is, ha mások nem várnak el sokat tőletek”. Ferenc pápa is gyakran használ erőteljes szavakat, arra szólítva fel a fiatalokat, hogy kötelezzék el magukat a lét perifériáin, a szegények, a kitaszítottak, a gyengék gondozásában.

Szent Fausztina és Szent II. János Pál lelki jelenléte

A találkozó július 26-án kezdődik. Ferenc pápa érkezése előtt egy nappal, a város bíboros érseke, Stanisław Dziwisz, aki hosszú éveken át volt Wojtyła pápa különleges titkára, ünnepélyes szentmisével nyitja meg az eseményt, a szent pápa ünnepének liturgikus szövegével. A szertartáson fontos helyet kap az irgalmasság üzenete, amelyet a lengyel pápa és Szent Fausztina nővér hagytak ránk. Az oltáron elhelyezik majd az „Irgalmasság szikráját”, amely minden szertartást elkísér a találkozó során. A staféta az Isteni Irgalmasság szentélyéből indul el, ahol Szent Fausztina nővér ereklyéi is találhatók, majd Krakkóban végigjárja Wojtyła bíboros életének fontos állomásait. A krakkói IVT egyébként az Irgalmasság szentévének jubileumi eseménye az ifjúság számára. Ez azt jelenti, hogy a világ minden részéről érkező fiatalok Krakkóban részesülhetnek a szentévhez kapcsolódó összes lelki gyümölcsben.

A pápák lengyelországi látogatásai

P. Majewski, rádiónk programigazgatója felidézte a pápák lengyelországi látogatását. Ezek mindegyike sajátos módon járult hozzá a nemzet életéhez. II. János Pál első látogatására 1979-ben került sor, ez volt egy pápa első lengyelországi útja. Az ország akkor még a kommunista rezsim idejét élte. A látogatás nyomán a lengyelek visszanyerték önbizalmukat. 1983-ban a független szakszervezet, a Solidarność illegális státuszba kényszerült az országban uralkodó hadiállapot miatt. Ekkor a pápa a reményről szólt. 1991-ben, nemsokkal azután, hogy Lengyelország felszabadult az elnyomó rendszer alól, a pápa óva intette honfitársait: ne pazarolják el az éppen visszaszerzett szabadságot. XVI. Benedek (2006-ban) arra buzdította a lengyel papokat, hogy ne pusztán a jó szervezésre összpontosítsanak, hanem legyenek valódi lelki vezetői híveiknek.

Lengyelország idén ünnepli megkeresztelkedésének 1050. évfordulóját

Ferenc pápa látogatása különleges esemény lesz: ma Lengyelország megosztott. Szükség van az irgalmasság konkrét gesztusaira, kezdve a hibák, a sértések megbocsátásától. Az egyház megpróbálja begyógyítani a sebeket, összevarrni a társadalom szövetét, de ez nagyon nehéz. Különleges egybeesés folytán erre a látogatásra Lengyelország megkeresztelkedésének 1050. évfordulóján kerül sor. Amikor a keresztények a millenniumot ünnepelték 1966-ban, a kommunisták nem adtak engedélyt VI. Pál pápának, hogy eljöjjön erre az eseményre. Ma, 50 évvel később eljön a pápa, már nem lengyel, hanem argentin, hogy velünk együtt ünnepelje megkeresztelkedésünk évfordulóját – mondta interjújában P. Andrzej Majewski, lengyel jezsuita, a Vatikáni Rádió programigazgatója.