EWTN Ukrajna

Az ukrán EWTN története és működése szorosan kapcsolódik az ukrán Katolikus Püspöki Konferencia Médiaközpontjának tevékenységéhez. Ahhoz, hogy az EWTN ukrán csatornáját megismerhessük, először is meg kell ismernünk a Katolikus Médiaközpont rövid történetét és működését, hiszen a Katolikus Médiaközpont 17 éve működik Ukrajnában. Működését 2001-ben kezdte meg, Szent II. János Pál papa ukrajnai látogatása kapcsán. Első feladata az volt, hogy a szentatya látogatásáról tudósítsa a civil médiát és más egyházi forrásokat.

Az EWTN Katolikus médiahálózat égisze alatt és licenszével folytatott televíziós közvetítések 2011-ben indultak el. 2015-ben az EWTN csatorna saját műsorokat indított ukrán nyelven, amelyek helyi, ukrán kulturális és társadalmi igényeket elégítenek ki, és a helyi emberek mindennapi problémáira próbálnak válaszokat találni.

Az Ukrajna egész területét elérő katolikus média lehetőséget ad az ukrán egyháznak arra, hogy közvetlen kapcsolatot tarthasson fenn az emberekkel még az ország nehezen elérhető, távoli pontjain is, ahol a hagyományos egyházi jelenlét és módszerek nehezen működnének.

Jelenleg az EWTN ukrán televíziós csatorna 24 órás, ukrán nyelvű adást működtet, melynek nagy részét EWTN gyártású, angol nyelvből fordított műsorok adják. Vannak azonban saját gyártású, elsősorban tanító jellegű műsorok is. Ukrajna legnagyobb városaiban már most is családok ezreihez jutnak el, és olyanoknak is terjesztik Krisztus örömhírét, akik a XX. század folyamán, a pártállami diktatúra alatt felnőve még soha nem hallottak Krisztusról.

EWTN Ukrajna kápolnája

Naponta közvetítenek szentmisét, amelyet oblátus atyák, vagy más, meghívott papok mutatnak be Kijevben, az ukrán EWTN székhelyén található kápolnában. Beszámolnak a Katolikus egyház legfontosabb eseményeiről szerte Ukrajnában.

Életrajzi és dokumentumfilmeket készítenek az ukrán Katolikus egyház legfontosabb személyiségeiről. Cél 12 dokumentumfilm elkészítése 12 jeles ukrán személyiségről, akik a szovjet elnyomás alatt hitük miatt üldöztetésben részesültek. Az elkészült filmeket országszerte levetítik a plébániai közösségekben. Ezek az alkalmak egyben lehetőséget nyújtanak a csatorna dolgozói számára, hogy közvetlen kapcsolatokat ápoljanak a hívekkel, bemutassák kínálatukat, és megismertessék a csatornát új nézőkkel, és ezeket az alkalmakat használják fel adománygyűjtésre is.

A támogatói adományok teszik lehetővé új technikai eszközök vásárlását, melyek az egyre magasabb színvonalú szakmai munkát segítik, és ezáltal egyre több emberhez jutnak el és legalább bizonyos mértékben biztosítják a csatorna versenyképességét az ukrán médiapiacon.

Az EWTN ukrán Katolikus csatorna még új kezdeményezésnek számít az országban, ezért a folyamatos növekedés mellett is még sok munka áll a hálózat működtetői előtt. Ismertebbé kell tenni a televíziót az egész országban, további támogatókat kell szerezni a bevételek növelése érdekében egy olyan országban, ahol az az ország általános gazdasági helyzete is rossz helyzetben van. Ezért a csatorna működtetésében a legfontosabb tényező, kétségtelenül Isten gondviselő szeretete.