Az Árpád-házi szentek üzenete

Szent az, aki a kegyelem állapotában él, aki Isten parancsait megtartja, és aki nem követ el halálos bűnt. Kis Szent Teréz például szent volt, aki Istennek tetsző életet élt – mondta az Árpád-házi Szentek üzenete című szőtteskiállítás megnyitó ünnepségén Katona István püspök 2011. november 5-én Budapesten, a Magyar Érték Házában.

Szent az, aki a kegyelem állapotában él, aki Isten parancsait megtartja, és aki nem követ el halálos bűnt. Kis Szent Teréz például szent volt, aki Istennek tetsző életet élt – mondta az Árpád-házi Szentek üzenete című szőtteskiállítás megnyitó ünnepségén Katona István püspök 2011. november 5-én Budapesten, a Magyar Érték Házában. A kiállítás megnyitóján Katona István püspök szólt azokról a szentekről is, akik megszámlálhatatlanul sokan vannak, de az egyház nem avatja fel őket. Ők a mindennapi szentjeink, akik Istennek tetsző életet élnek.

– Az egyház által felavatott szentek hősies fokon gyakorolják az erényeket. A szentté avatás ünnepi eseményét hosszú egyházi vizsgálódás előzi meg. Például II. János Pál pápa esetében halála után hiába szerették volna több százezren, hogy legyen azonnal szent (subito santo), két éven át vizsgálták Karol Wojtyla életútját.

– Szentek és boldogok között jó helyen vagyunk. Együttesen magyar szenteket látni ritkaság – mondta Lipp Mónika művészettörténész Szekeres Erzsébet gödöllői művésznő tárlatának megnyitóján. A 15 nagyméretű szőttesén Árpád-házi szentjeink elevenednek meg: Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Kinga és a többiek. Ehhez hasonló élményt Krakkóban szerezhet az ember az Isteni Irgalmasság templomában, ahol magyar szentek és boldogok egyszerre fogadják az arra látogatót. Lipp Mónika hangsúlyozta: – Szekeres Erzsébet magyar királyokat, királylányokat, hercegeket és hercegnőket ábrázoló alkotásai leghíresebb szentjeinket hagyományos szimbólumaikkal mutatja be. A kiállítás megnyitón Katona István püspök szentelt vízbe mártott élő virágszállal áldotta meg a szőtteseket.

A művésznő vallja: „Igenis irányít bennünket a Jóisten. Amíg fiatalabb az ember, ezt nem veszi észre, de ahogy az idő múlik, és visszatekint az útjára, rájön, hogy nem véletlen ez az út.”

„Az Árpád-házi szentek üzenete" című kiállítás szőnyegei hitéletünk égi és földi alakjait, a magyarság neves és névtelen szentjeit, a védő és üzenethozó angyalokat örökítik meg. Művészi megfogalmazásukban készítőjük lelke is benne van… Szekeres Erzsébet textilművésznő csendes és tudatos alkotó. Kerüli az öncélú és zajos művészi kísérletezést. Lelke csendjében dolgozik és tudatosan éleszti fel a magyarság gazdag művészeti örökségét. Küldetését annak tovább éltetésében találta meg – írta róla Kovács Gergelyné kultúrtörténész.

Szekeres Erzsébet 1938. augusztus 10-én született Budapesten, de Gödöllőt tartja szülővárosának, ahová ősei gyökerei kötik, ahol ma is él és alkot. Végzettségét tekintve mezőgazdasági mérnök, iparművésszé a munkája mellett, önerőből képezte magát. Ezirányú tevékenységét Remsey Jenő, Remsey Iván védőszárnyai alatt grafikákkal kezdte. Édesanyja példájának hatására azonban érdeklődése hamarosan a textil, a szőnyeg felé fordult. 1969-ben a Galgamenti Fesztivál egyik rendezőjeként megbízást kapott a gödöllői járás területén élő népművészeti anyag begyűjtésére és kiállítás rendezésére. E munka során érintette meg és vonta bűvkörébe a népművészet: „Gödöllőn élek és a népművészetben oly gazdag Galgamente az otthonom. Így szinte ösztönösen használtam fel munkáimban a népművészetből merített élményeket. Az anyag, a forma a szín életem tartalma, gondolataim és alkotó képzeletem kifejezési eszköze. Gödöllő város és környéke a Galgamente szépsége és népművészete forrása munkámnak… A fonalak színeinek összeállításában Édesanyám volt segítségemre, aki nemes ízlésével és tiszta gondolkodásával örökidőkre példaképem. Azt szeretném mindig elérni, hogy a képeimet szemlélők végül is mosollyal szívükben távozzanak kiállításomról. Még akkor is, ha – mint az életben mindig – a szép mosolyba bánat is vegyül.” – vallja munkásságáról Szekeres Erzsébet. Első szőnyegét 1972-ben varrta. Számos egyéni és közös kiállításon szerepelt, különböző közintézmények és magángyűjtők őrzik munkáit.

Szekeres Erzsébet Árpád-házi szentjeink üzenete című tárlatát 2011. december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők munkaidőben, előzetes egyeztetéssel a kívánt időpontban. Csoportoknak rövid tárlatvezetés kérhető. Cím: 1137 Budapest, Szent István krt. 22., II. 1/A. Telefon: 239-1784.

Fotó: Frigyesy Ágnes

Bonum TV élő adás - TESZT
Belépés az élő adáshoz (számítógépen)
Mobiltelefonon nézem (Android, iOS)

Hirdetés
Közösség
Legolvasottabb
hirdetés
Keresés