Hungarikum lett a fröccs

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája – jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden Debrecenben.Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma – tette hozzá Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón a helyi városházán.

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik, a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen. Az pedig, hogy a 200 éves fröccs – amelyből 50-60-féle ismert – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – fűzte hozzá. Az egyedülálló bajai halászlé ezeréves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente – ecsetelte a földművelésügyi miniszter, majd a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte a negyedik új hungarikumot, a kamillavirágzatot.